Prinsjesdag 2023 - De Belangrijkste Fiscale Maatregelen in de Vastgoedsector
Traditiegetrouw brengt Prinsjesdag fiscale wijzigingen met zich mee voor de vastgoedsector. Hier bieden we een samenvatting van enkele van de voornaamste fiscale regels en veranderingen die invloed hebben op de Nederlandse vastgoedmarkt.
- Overdrachtsbelasting - 4 procent heffing bij aandelentransacties (inzake met name woningen) vanaf 1 januari 2025
Conceptwetgeving is eerder dit jaar gepubliceerd met betrekking tot de afschaffing van de samenloopvrijstelling op aandelentransacties. Met ingang van 1 januari 2025 zal de samenloopvrijstelling niet van toepassing zijn op de verwerving van kwalificerend belang in onroerendzaaksrechtspersonen wanneer minder dan 90 procent van het gebruik van het onroerend goed gedurende ten minste 2 jaar na de verwerving van het belang aan BTW is onderworpen (bijvoorbeeld woningen). Deze verwervingen worden onderworpen aan een overdrachtsbelastingtarief van 4 procent.
- Wijzigingen in de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)
De Successiewet bevat een regeling voor bedrijfsoverdracht (BOR). Vanaf januari 2024 worden panden die aan derden worden verhuurd automatisch als beleggingsvermogen beschouwd en komen niet langer in aanmerking voor de BOR. Activa die zowel bedrijfsactiva als privéactiva zijn, komen alleen in aanmerking voor de BOR als ze daadwerkelijk binnen het bedrijf worden gebruikt.
- Verhoging tarief box 3
Het tarief in box 3 wordt in 2024 met 2 procent verhoogd naar 34 procent. Het heffingsvrije vermogen blijft ongewijzigd op 57.000 euro.
- Verfijningen en verduidelijkingen Box 3 (voor 2023)
De kwalificatie van het aandeel in het vermogen van een Vereniging van Eigenaren (VvE) en het vermogen op de derdengeldrekening van een notaris of deurwaarder wordt onder de categorie banktegoeden gebracht voor box 3 doeleinden. Schulden en vorderingen tussen ouders en minderjarige kinderen worden niet langer belast in box 3.
- Nieuw box 3 stelsel op basis van werkelijk rendement (2027)
Vanaf 1 januari 2027 wordt een nieuw stelsel voor de belastingheffing in box 3 ingevoerd, gebaseerd op werkelijk rendement uit sparen en beleggen.
- Schenkingsvrijstelling eigen woning afgeschaft
De verruimde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning wordt per 1 januari 2024 volledig geschrapt.
- WOZ - Het standaard uitbetalen van vergoedingen voor de WOZ en de verlaging van de forfaitaire proceskostenvergoeding voor WOZ
Proceskosten en immateriële schadevergoedingen worden zoveel mogelijk direct aan de belanghebbende betaald, wat vooral van invloed is op no-cure-no-pay kantoren.
- Beperking afschrijving gebouwen tot WOZ-waarde voor IB-ondernemers en resultaatgenieters
Vanaf 2024 mogen IB-ondernemers en resultaatgenieters niet meer afschrijven op gebouwen tot onder de WOZ-waarde.
- Vastgoedmaatregel FBI-regime en tijdelijke vrijstelling overdrachtsbelasting
Er zijn aanpassingen aan het FBI-regime voor fiscale beleggingsinstellingen en een tijdelijke vrijstelling in de overdrachtsbelasting die geldt van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024.
- Aanpassing fonds voor gemene rekening
Per 1 januari 2025 veranderen de voorwaarden waaronder een fonds voor gemene rekening (FGR) als zelfstandig vennootschapsbelastingplichtige kwalificeert.
- Aanpassing fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen
Het Nederlandse kwalificatiebeleid van rechtsvormen wordt in lijn gebracht met internationale standaarden.
- Aanpassingen energiebelasting
Vanaf 2024 worden tarieven voor energiebelasting gewijzigd, en er wordt een CO2-heffing ingevoerd voor de glastuinbouw.
- Actualisering wetgeving duurzame warmtebronnen
Aardgas dat wordt gebruikt bij de ondersteuning van warmteopwekking uit duurzame bronnen wordt met ingang van 1 januari 2024 voordeliger behandeld.
- Aanpassingen EIA / MIA / Vamil
De regelingen voor energie-investeringsaftrek (EIA), milieu-investeringsaftrek (MIA), en willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) worden gewijzigd en verlengd tot en met 31 december 2028.